Broeklin. Hier komt álles samen.

Broeklin

Thuishaven van de nieuwe maakindustrie

In een gebied dat vroeger bekendstond als het industriële hart van de regio, schrijft Broeklin opnieuw geschiedenis. Hier krijgt industrie 4.0 vorm. Door een nieuwe en eigentijdse invulling te geven aan een verouderde industriële site brengen we de productiviteit terug naar de stad. We creëren een nieuw type maakindustrie die efficiënt, rendabel en sociaal verantwoord is. En dit met een optimaal gebruik van de beschikbare ruimte, lage logistieke druk, groen-blauwe verbindingen, multimodale toegankelijkheid en een sterke culturele component. Zo maken we de site dynamisch en leefbaar voor bezoekers, werknemers en de buurt rond Broeklin.

Innovatieve ‘makers’ – start-ups, scale-ups of big corporates – komen in Broeklin tot bloei en groei in een inspirerend en circulair ecosysteem. De nieuwe werkwinkelwijk wordt gebouwd op het kruispunt van productie, consumptie en beleving. Duurzaamheid is vandaag geen accessoire, niche of trend meer. Het is een uitgangspunt voor ondernemers die niet stilzitten en willen beantwoorden aan de verwachtingen van bewuste consumenten. In Broeklin worden volume en individuele expressie met elkaar verzoend via ‘mass customization’.

About Image 1
About Image 1
About Image 1

Kruisbestuiving als drijvende kracht

KMO’s zijn de motor van de 4de industriële revolutie. En in Broeklin is alles aanwezig voor een succesvolle transformatie van de maakindustrie. Het is een ecosysteem op maat van vooruitstrevende ondernemers die elkaar inspireren en ondersteunen.

Naast productie krijgen ook onderzoek en ontwikkeling veel aandacht – essentieel voor het succes van innovatieve verschilmakers. Er is ruimte voor experiment, reflectie en creativiteit. Opleidingen staan hier letterlijk in de praktijk. Daardoor is nieuw talent onmiddellijk inzetbaar op de jobmarkt.

En met consumenten die zien hoe, door wie en waarom hun producten worden gemaakt, is de cirkel rond in Broeklin.

Kom binnen in Broeklin

55.000 m²

maakwinkels

25.000 m²

workspaces

38.250 m²

KMO’s, opleiding en stadslandbouw

25.000 m²

recreatie en horeca

10.000 m²

kunst en cultuur

About Image 1

Conscious shopping

In de winkelhal brengen we producenten en consumenten dichter bij elkaar. Het is een nieuwe winkelervaring waar iedereen meer voldoening uit haalt. Deze maakwinkels zijn innovatief, sociaal, ethisch en ecologisch.

Het markante dak van de winkelhal herinnert aan de industriële geschiedenis van de plek en laat overvloedig daglicht binnen. Het groen uit de omgeving loopt door in de hal.

Innovatieve stadslandbouw

De stadsserre in Broeklin biedt plaats aan 6.000 m² stadslandbouw die via hoogtechnologische lage-impact-teelt op kleine oppervlaktes een hoog rendement haalt. Ook de horeca in Broeklin haalt hier verse ingrediënten – korter kan de keten niet.

Er gaat veel aandacht naar onderzoek en ontwikkeling. Zowel rond de landbouwproducten zelf als de circulariteit van de voedselproductie. Er zal bijvoorbeeld onderzocht worden of voedselafval gebruikt kan worden als grondstof voor de teelt, waardoor de kring gesloten wordt.

Het ETFE-dak van de stadsserre is lichtdoorlatend en recycleerbaar. Dat zorgt voor een aangenaam binnenklimaat en optimale groeicondities voor de planten.

About Image 1
About Image 1

Van personalisatie tot ‘mass customization’

De industrie 4.0 komt tot leven in de maakfabriek door het combineren van productieruimte voor KMO’s, ateliers voor ambachten en plaats voor opleiding en onderzoek. De maakindustrie krijgt ruimte en schaal, versterkt door de aanwezigheid van maakwinkels en – opnieuw – het vermengen van productie en consumptie.

Opgebouwd uit een reeks portieken die in verschillende gedaantes terugkomen, creëren de herhaling en variaties in de maakfabriek zijn identiteit. Ze belichamen de ‘massamaatwerk’-beweging, waar personalisatie en productie op grote schaal elkaar ontmoeten.

Sec Shape 3

Ruimte voor kunst en cultuur

Kunst en cultuur zijn onmisbaar in een werkwinkelwijk zoals Broeklin. Artiesten inspireren ondernemers en bezoekers, en betrekken hen in het maakproces.

In dit cultuurhuis met internationale uitstraling bevindt zich een grote en flexibele ruimte voor podiumkunsten en muziek. Het centrale plein biedt plaats voor sfeervolle evenementen. Maar ook repetitieruimtes, opnamestudio’s en werkplaatsen voor solokunstenaars of gezelschappen vinden er hun plek.

About Image 1
About Image 1

Werken aan de toekomst

Co-working, co-creatie en telewerken zijn niet meer weg te denken vandaag. Broeklin biedt plaats aan ca. 12.800 m² kantoren, op maat van professionals en ondernemers. Het is een groene, inspirerende omgeving die uitnodigt tot werken, samenwerken en vooruitdenken.

Flexibel en toekomstvast wordt het ondernemershuis gebouwd met duurzame materialen, klaar voor andere activiteiten, mocht dat nodig zijn. De gemeenschappelijke daktuin draagt bij aan de open en groene sfeer.

Graag het laatste nieuws rond Broeklin in uw mailbox?

Schrijf u nu in op de nieuwsbrief en we houden u op de hoogte over deze innovatieve werkwinkelwijk.