Reduce, reuse, recycle

Broeklin

Duurzaam en toekomstgericht bouwen

Welkom in Broeklin, een knipoog naar Brooklyn, de New Yorkse wijk onder de iconische brug die de laatste jaren een enorme heropleving heeft gekend, en naar ‘Broek’ – een voormalig nat gebied tussen de Woluwe- en Zennerivier. De site is volgens de laatste technieken en kennis van bouwmaterialen ontworpen met oog op een zo laag mogelijke CO2-impact. Een modulair raster zorgt ervoor dat de gebouwen functioneel blijven, ook als noden veranderen. Broeklin is een dynamische en wendbare stadsbuurt die een fundamenteel deel uitmaakt van de duurzame verstedelijking van de regio.

1

Circulair parkeergebouw

2

BREEAM Excellent kantoorgebouw

3

Flexibel invulbare gebouwen

4

Energie-opwekking met PV

5

Fossiel vrije gebouwen

6

Rewilding, ecologisch hoogwaardig park

Broeklin

Circulair, flexibel en efficiënt

Gemaakt met recycleerbare, herbruikbare en duurzame materialen zijn de gebouwen ontworpen om een zo klein mogelijke ecologische impact te hebben. Een intelligent skelet biedt bewegingsvrijheid en ruimtelijke variatie zodat Broeklin kan meegroeien met nieuwe noden.

Water-, afval- en energiekringlopen worden zoveel als mogelijk gesloten en een circulaire hub voor materiaalstromen stimuleert delen, recycleren en hergebruiken. Met 5ha zonnepanelen op de site wordt voldoende energie opgewekt voor de eigen behoefte, en dat zonder fossiele brandstoffen. Zo houden we de energiekost laag, wat ondernemers meer slagkracht geeft en onze voetafdruk beperkt.

Goederen worden grotendeels ondergronds in- en uitgevoerd in Broeklin; onzichtbaar voor bezoekers en efficiënt voor gebruikers. Dankzij een optimale logistieke flow creëren we evenwicht voor de hallen en de omgeving errond. Door slim te stapelen, halen we het maximale uit de beschikbare ruimte met een minimale impact.

1

Energie-CO₂ vrij project

2

Circulair bouwen

3

Hergebruik
& recyclage

5

Flexibiliteit

7

Duurzaam waterbeheer

Duurzaam beton met minder
ingebedde CO₂

Demonteerbare en herbruikbare
staalconstructies

Demonteerbare en herbruikbare
houtafwerkingen

Lichtgewicht en recycleerbare
ETFE gevels en daken

Connectie met water en groen

Door water op de site zelf te bufferen in wadi’s, de Woluwe terug boven de grond te halen en te verbinden met de Zenne en een groot park aan te leggen langs en tussen de hallen, toont Broeklin zich als een welgekome groen-blauwe as tussen Machelen en Vilvoorde.

About Image 1
About Image 1

Maximaal groen gevoel

Landschapsarchitect Bas Smets voorziet zo’n 2.300 inheemse bomen waaronder schijnacacia, valse christusdoorn en honingboom, aangeplant volgens het ‘rewilding’ principe. Dat de natuur zijn gang kan gaan en minimaal verstoord wordt door menselijke tussenkomst, bevordert de biodiversiteit. Fiets- en wandelpaden door het groen nodigen bezoekers en buurtbewoners uit om natuur te beleven in de stadsrand. Het groen buiten loopt binnen door met meer tropische planten die bestand zijn tegen het binnenklimaat.

Graag het laatste nieuws rond Broeklin in uw mailbox?

Schrijf u nu in op de nieuwsbrief en we houden u op de hoogte over deze innovatieve werkwinkelwijk.